...

............................................................................

diumenge, 17 de març del 2013

BURRERA I FALLES. Burrifalles

El dia 17 de març de 2011 presentàrem en societat la FALLA BUCOMSA-BURRERA I ADJACENTS (article: LA BURRERA EN FLAMES (cliiic)). Aquell any vam plantar a la xarxa un monument virtual que portava per lema RIDÍCULUM VITAE (cliiic), construït per l'imaginari Macareno Les Penyes i amb il·lustracions poètiques del no menys imaginari poeta Rafa Burilla. Constituírem una comissió amb presidents d'honor, presidents sense honor i un batalló de vicepresidents i delegats; però com que tot es va fer amb presses i corruixes, se'ns va oblidar fundar prèviament la falla (de fet, a hores d'ara encara no hem tingut temps de fundar-la; en poder, la fundarem ben fundada). Malgrat el caràcter infundat de la nostra institució festera, sí que comptem amb un escut oficial que fou dissenyat per l'equip de dissenyadors de Bucomsa. Miren quina meravella:  



Els nostres lectors més espavilats hauran deduït que la FALLA BUCOMSA-BURRERA I ADJACENTS fou creada per a demostrar als bufanúvols, als ofrenaglòries i a la resta de granulomos reaccionaris, que nosaltres no som antifalles; en tot cas som anticoentors institucionals, antiamargats pudents i antillepons donats a dedicar brindis al Sol. Els amics fallers que treballen per a dotar la festa d'enginy, crítica, divertiment, amistat, art i cultura, en qualsevol de les seues vessants, saben que compten amb el nostre suport i, si es presenta, amb les nostres col·laboracions desinteressades.

Algun dels components, simpatitzants o practicants de Burrera Comprimida hem tingut ocasió d'assistir de ben a prop al respectabilíssim canvi qualitatiu que han experimentat els llibres de falla de moltes poblacions valencianes en l'última dècada. Per qüestions de proximitat geogràfica i afectiva, o de col·laboració directa en alguns d'ells, el panorama llibresc que millor coneixem és el de les falles de Gandia, la dignificació del qual hem resseguit amb gratíssima estupefacció. Però hi ha precedents clàssics, com ara Arrancapins, a València; la Falla Malva d'Alzira; la República Argentina de Xàtiva, o d'altres que s'han anat sumant a tan lloable gesta, com per exemple el Mocador de Sagunt, i molts altres que alguna persona amb coneixements més amplis de les literatures falleres podria repassar, segur, d'una manera molt més exhaustiva i fonamentada.
Exemple d'un llibre de falla que en els últims anys ha 
experimentat una evolució lloable: el de la Falla 
Av. de Burjassot-Joaquim Ballester i Reus, de València. 
Una de les principals impulsores és l'amiga Loles Simón. 
Ella i les persones que l'acompanyen en la comissió 
del llibret mereixen la nostra més sincera enhorabona. 
I molt de coratge per a no fer ni un pas enrere.

Portada: Josep Olaso. Disseny i maquetació: Edicions 96


Les dites "literatures falleres" abasten les explicacions de falla, de les grans i de les infantils; els poemes dedicats a les falleres, cada vegada menys encotillats i més universals, i també les col·laboracions literàries, normalment en forma d'articles de reflexió o comentaris relacionats amb motius culturals, etnogràfics, folklòrics... propis de les falles. A Gandia, el premi que atorga el CEIC Alfons el Vell dedicat a destacar la Millor Qualitat Literària dels llibrets de falla, ha correspost aquest any 2013 a la Falla Sagrada Família-Corea, i al seu formidable Speculum. Per a tota la gent valenta, esforçada i creativa que hi ha treballat a consciència, la nostra més sincera enhorabona. Els llibres de falla, la seua evolució, els entrebancs que es troben, les seues qualitats, i també les opinions contraposades dintre del mateix àmbit faller mereixen una reflexió a banda que esperem poder mamprendre un dia. En aquest moment, i havent obtingut l'autorització del seu autor, el professor Daniel P. Grau, ens permetem de reproduir ací un article que ens ha agradat molt, publicat al llibre esmentat de la Falla Av. de Burjassot, dedicat a Joan Fuster i no exempt de brill literari, ni de crítica, de les que no deuen sonar igual de bé en totes les orelles. Ha sigut destacat com a finalista al Premi Enric Soler i Godes al Millor Article d’un Llibret de Falla de la Comarca de l’Horta, que convoca l'Associació d'Estudis Fallers. Un altre motiu d'enhorabona.

Aquest any se n'acompleixen 50 des que Joan Fuster, en forma de ninot de falla, fou cremat en una falla de València. L'intel·lectual i escriptor de Sueca, segurament el més influent de la literatura catalana contemporània, al seu estudi, en una foto de la xarxa.

Per qüestió d'espai i configuració, hem publicat l'article abans referit al nostre Rebost de Bucomsa. Heus a continuació l'enllaç: 


JOAN FUSTER, NINOT DE FALLA (cliiic)

BURRERA COMPRIMIDA  - El Rebost de Bucomsa - 16/03/2013
Quan enguany, passada la mitjanit del 19 de març, la fallera major de València ordenarà cremar la falla municipal, es compliran cinquanta anys d’una de les majors injustícies intel·lectuals comeses per les falles del cap i casal. Llegim-ho en el relat de l’afectat: «A vostès ja els ho puc dir: m’han cremat en efígie. Literalment, he estat objecte, o víctima, d’un autèntic auto de fe... més »


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada


En aquest apartat recordarem, a poc a poc, les burrientrades

 més significatives i entranyables que s'han publicat 

al Burribloc durant els seus 23 anys de vida activa.


I començarem amb l'article publicat el 15 de juliol de 2012 

sobre la vida i obra de l'immortal Joan Pellicer, escrit per 

Maria Josep Escrivà —la Dama del Grau— amb la pulcritud 

que la caracteritza. Malgrat els anys que han passat, 

continua sent un dels posts més visitats de la burrixarxa. 


JOAN PELLICER: «DONEU-ME UN POC DE LA VOSTRA SAVIESA»

Text: Maria Josep Escrivà Muntatge del vídeo: Salvador Bolufer “No l’espectre dels despatxos i salons, ni el fantasma dels pas...


En aquest apartat recordarem, a poc a poc, les burrientrades

 més típiques de la causa burricomprimida que s'han publicat 

al Burribloc, tant les audiovisuals com les escrites.


I començarem amb la presentació del vídeo

"EL POTET DE PIXUM" recitat a duo per l'autor,

Salvador Bolufer i pel mestre Tomàs Llopis.

El potet de pixum és un dels poemes clàssics de Bucomsa.  


EL POTET DE PIXUM
BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 2/10/20
*Per Salvador Bolufer* Durant les huit temporades que va estar en antena el programa *Bon profit*, de Ràdio Pego, solia començar la meua intervenció recitant uns versos de tall satíric, normalment amb la música del preludi de Bohemios que activava des del control la nostra Carmen Oltra (*Carmenzilla del Pedàs*), amb el també nostre Pep el Tito (*Titus magnanimun*), sempre preparat per a completar la festa amb alguna onomatopeia marca de la casa. "El potet de pixum" és un del centenar de poemes que nasqueren per aquell motiu a principis dels anys 90. La temàtica dels textos era mo...
   

En aquest apartat recordarem, a poc a poc, algunes

de les burrientrades precioses que s'han publicat 

al grup del Burribloc i al Pulcribloc «Passa la vida»

que administra la nostra Maria Josep Escrivà.


I començarem amb un dels articles de la sèrie

LA VIDA SECRETA DE LES PARAULES, un magnífic

      treball que realitzaven conjuntament Maria Josep Escrivà,

Àngela Guixot i Júlia Llorca Tauste. L'entrega que ara

recordem és la que dedicaren a la paraula «MELIC».


 LA VIDA SECRETA DE LES PARAULES: «MELIC»








*«Hay muy pocas cosas: silencio y palabras.» Isabel Coixet Text: Maria Josep Escrivà i Àngela Guixot Escrivà Fotos: Júlia Llorca Tauste * *Això de la foto és un «llombrígol», o «llombric»: «cuc, especialment de terra, o intestinal». A l'amiga Júlia Llorca li resulten repugnants i li costa fotografiar-los. Però, en el meu cas, reconec que em recorden nits de pescar a l'anguila amb el meu pare, al barranc de Sant Nicolau del Grau de Gandia, sempre que no hi hagués lluna plena... I potser per això em resulten entranyables, què hi farem! L'atzar va voler que, just jo i no la Júlia... mostra'n més

EL MÓN PER UN FORAT. Experiment apocalíptic

*Per Salvador Bolufer* El dia 9 de novembre de 2010 encetàvem el Burribloc que ara tenen entre cella i cella. En aquella època es van posar de moda aquesta classe de pàgines Web, conegudes normalment com a "blogs" (per a nosaltres sempre han sigut "blocs"), i la xarxa internauta es va omplir de blocaires, blocòlegs i bloquistes de les més diverses classes i condicions. Després aparegueren altres xarxes més dinàmiques i menys exigents que propiciaren l'abandonament progressiu d'aquesta modalitat divulgativa. Queden enc... mostra'n més
  

  


    LES PREVISIONS DELS BRILLANTS
    Textos i versos: Salvador Bolufer Femenia
    Recitació i muntatge àudios: Salvador Bolufer Sendra

             La romança                     Llagrimetes 
               dels temps que corren                          planetàries 
                       
                           2021                                            2022


             La venjança                          El món
                            de Manitú                                    per un forat
                       
                           2023                                          2024



                                                           

..



.

BURRÍCULUM COMPANYIA:

>Burrera Comprimida SA (cliquen)

INTÈRPRETS EN ACTIU:

>Salvador Bolufer, trobador (cliquen)

>Enric Murillo, músic (cliquen)

>Cristina Martí, músic (cliquen)

>Cèsar Monzonís, actor (no disponibl)

ASSESSORIA LINGÜÍSTICA:

>Tomàs Llopis (cliquen)

>Maria Josep Escrivà (cliquen)

ASSESSORIA ESPIRITUAL:

>Pasqual Molina, ponències (cliquen)

>Vicenta Llorca, actes poètiques (no disponibl)

>Maria Tomàs, peripècies escrites (no disponibl)

PERSONATGES DE FICCIÓ:

>D. Furgoneto Pastizal (no disponibl)

>Profeta Makok (no disponible)

MÉS BURRÍCULUMS:

>Ressennyes d’altres grups i personalitats burreracomprimidores que formen part del present i del passat de la causa BUCOMSA (no disponibl)

.
(cliiic)

.

BUCOMSA Grup escènic nascut com a conseqüència d’un espectacle basat en el poemari homònim de Salvador Bolufer publicat l’any 1999. Es calcula que més de 10.000 persones van presenciar en directe aquell espectacle, que va ser reconegut amb el premi Notable de l’any 2001 concedit per la cadena SER. Després d’un temps fent televisió, el grup va tornar als escenaris amb nous vessants artístics enriquits amb les incorporacions de la guitarrista Cristina Martí i del pianista i compositor Enric Murillo.EL CANTAR DE LA BURRERA és l’espectacle que actualment representa la companyia. Un treball en clau d’humor basat en el disc del mateix títol editat l'any 2009 per MFactory Music.
.................................................
.................................................

...

.......................................................................